Vlaanderen Wandelt Limburg 30/04/23

Sint – Truiden        

Trudo Stad – Hoofdstad van Haspengouw

Zuid-Limburg wordt wel het Toscane van het Noorden genoemd en dit is niet voor niets.

Afwisseling troef in Haspengouw.

Glooiende akkers, bloeiende bermen, holle wegen, kastelen en kappelletjes, pittoreske kerkdorpen en heel wat hoog- en laagstamfruitbomen typeren het landschap.

Wist je dat een appel- en een perenboom qua vorm eruitzien zoals de vruchten die ze dragen?

Ontdek het tijdens je wandeling en geniet bovendien van de bloesempracht!

Afstanden: 5 – 7,5 – 8 – 10 – 15 – 19 – 22 – 29 – 35 – 43 km 

Parcoursbeschijving:

5 km – 7,5 km (Stadswandelingen)

Na het verlaten van de Gazo-site wandelen we door het Stadspark richting de Begijnhofsite, nadat we kennis gemaakt hebben met het authentieke binnenplein van het Begijnhof, wandelen we richting de Grote Markt (tweede grootste van ons land), we bereiken de Grote Markt, via de  abdij van Sint-Truiden, ook wel abdij van Sint-Trudo genoemd, is een voormalige benedictijnerabdij en vanaf de jaren 1850 het kleine seminarie van het Bisdom Luik. Bij de abdijtoren kan men kennis maken met middeleeuwse ondergrondse gangen.

We verlaten de Grote Markt langs de Minderbroederskerk en wandelen verder op de vesten (stadsomwaling), terug naar de start aan de Gazo.

De 7,5 km bewandelt, na het verlaten van het Stadspark een extra lus in het domein Het Speelhof en sluit nadien aan bij de 5 km, vanaf het Begijnhof.

8km – 10 km

Men wandelt vanaf de start richting het zuiden, richting Halmaal.

Na het passeren van de brug over de N3, maken we kennis met de fruitplantages in Haspengouw.

We verlaten de rustpost in Halmaal , richting Stayen. We genieten van het natuurgebied aan de Molenbeek/Logbeek, verder wandelen we langs het Hof van Stayen en door de prachtige Fruitvallei. Via de stationstunnel bereiken we terug de start.

De 10 km maakt een extra ommetje  richting Bevingen, alvorens ze de rustpost in Halmaal bereiken, nadien volgen ze de 8 km.

15 km – 19 km – 22 km – 29 km 

We verlaten de stad richting Gorsem. Na Gorsem wandelen we door het park van het kasteel in Duras, via de mooie toegangsdreef verlaten we kasteelpark en we komen aan bij de rustpost in Wilderen, via de Kasteellaan.

Na het passeren van Wilderen wandelt men naar het natuurgebied van de Molenbeek/Logbeek en volgen vanaf hier de 8 en 10 km naar de Gazo.

De 19 km wandelt vanaf Wilderen naar de rustpost in Halmaal via het mooie natuurgebied Maasrode. Na de rustpost in Halmaal wandelen ze samen met de 8 en 10 km naar de finish. 

De 22 km maakt een extra ommetje bij het verlaten van Wilderen, langs het gehucht Dungel (Zoutleeuw), alvorens binnen te wandelen in het natuurgebied Maasrode. Samen met de 19 km bereiken ze via de rustpost in Halmaal, de finish in de Gazo.

De 29 km maakt een lus vanaf de rustpost in Wilderen naar het provinciaal domein “Het Vinne”. Na een tweede maal gepasseerd te zijn bij de rustpost in Wilderen sluit men aan bij de omloop van de 19 km, via Maasrode, Halmaal, Molenbeek en de Fruitvallei bereiken ze de finish.

35 km – 43 km

Vanaf de start wandelen we door het stadspark en het domein ’t Speelhof, we verlaten ’t Speelhof richting Gorsem via de kapel van Guvelingen, aangekomen in Gorsem wandelen we samen met de andere afstanden, door het park van het kasteel naar de rustpost Wilderen, nadien volgen ze de lus van de 29 km naar het provinciaal domein “Het Vinne”. Na de tweede passage in Wilderen volgt men de omloop van de 22 km naar Halmaal (Dungel – Maasrode). Na Halmaal bereikt de 35 km de finish, via de Molenbeek en de Fruitvallei.

De 43 km wandelt na Halmaal richting Bevingen, door de Cicindriavallei, langs Straeten, de nieuwe KMO-zone Brustem en door de stad naar de finish in de Gazo.

Vlaanderen Wandelt Limburg 2023in de abdijstad Sint-Truiden, de Trudostad in hartje Haspengouw, wandelen langs de bezienswaardigheden van de stad, de mooie grote markt en het stadshuis, de O.L. Vrouwkerk, de abdijtoren, het stadspark, het Begijnhof en het Speelhof en genieten van de Haspengouwse landschappen in en rond de Trudostad. 

Sint-Truiden, dat is Trudo, de Frankische edelman die rond 650 een abdij bouwde. De abdijstad groeide met een begijnhof, een minderbroedersite en nog veel meer unieke monumenten.

Stadhuis met belfort          Unesco-werelderfgoed

Het stadhuis is gebouwd in de 18e eeuw rond de middeleeuwse hal en haltoren of belfort. De toren herbergt een gerestaureerde beiaard met 50 klokken en staat op de lijst van UNESCO-wereld erfgoed. Vóór de toren staat het perron, symbool van de stedelijke vrijheden in het prinsbisdom Luik. Op het gelijkvloers is het bezoekerscentrum van Toerisme Sint-Truiden gevestigd.

Minderbroedersite             Zij kwamen op blote voeten…

Reeds in het midden van de 13e eeuw kwamen de minderbroeders naar onze gewesten. De site, op 50 meter van de Grote Markt, bevat een kerk, klooster, kloostertuin en museum en is uniek in Vlaanderen.

Begijnhofsite                       Een rustige plek net buiten het stadscentrum

Het Sint-Agnesbegijnhof van Sint-Truiden is UNESCO-werelderfgoed. Het werd gesticht in 1258 op grond, geschonken door Abt Willem van Rijkel.

Kasteeldomein ’t Speelhof

Langs het begijnhof werd in de 16e eeuw het Speelhof ingericht als ’speelhuis‘voor de abdij.

Abdijtoren                               Historisch baken

De abdijtoren is hét historische baken van de stad. Al klimmend ervaar je de kracht van duizend jaar bouwgeschiedenis. Na 196 treden, geniet je van een adembenemend panorama over stad en streek.

Stadspark- en vesten

Wandel op het tracé van de stadsomwalling, in de 11e eeuw gebouwd door Adelardus II en in 1675 door Lodewijk XIV ontmanteld. Het stadspark is aangelegd op de vervallen stadswallen.

Kasteel van Duras

Oorspronkelijk stond er op deze plaats een oude waterburcht van de graven van Duras, die al in 1102 werd genoemd. Het huidige kasteel is gebouwd tussen 1787 en 1789. 

In 1902 werd het kasteel vrijwel volledig verwoest door een brand, maar het werd onmiddellijk heropgebouwd. Aan het einde van de oorlog, in het jaar 1945, werd het kasteel met opzet door een Duitse V1-raket geraakt. Vele vertrekken waren hierdoor sterk beschadigd. Tussen 1960 en 1962 werd het kasteel met behulp van de Belgische staat en door Graaf van Liederkercke volledig gerestaureerd. Daarvoor, in 1948, werd het kasteel al uitgeroepen als beschermd monument.

Provinciedomein Het Vinne

Het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen (meer dan 100 ha)

Een natuur domein voor vogelspotters en liefhebbers van fauna en flora.

De Fruitvallei

De Fruitvallei van Sint-Truiden verwijst naar de vruchtbare vallei langs de Molenbeek. Dit bronrijk gebeid zorgt voor de waterproductie van Sint-Truiden. Inlandse bomen, oude kersenhoogstamboomgaarden, vijvers en poelen zorgen voor een natuurlijke biotoop. Je komt voorbij de Stayenmolen.

De Cicindriavallei – Straeten

Het wandelgebied Cicindria slingert langs diverse kerkdorpjes van Sint-Truiden en Gingelom. Je bevindt je in het zeer oude gehucht Straeten, wellicht ontstaan bij een Romeinse versterking aan de heerweg Tongeren-Tienen. Trudo, de stichter van Sint-Truiden, was afkomstig van een landgoed in dit gehucht.

Van harte welkom in onze Trudostad op zondag 30 april 2023

Wandelclub AVIAT Sint-Truiden vzw